Οι υπηρεσίες μας για την καινούργια, σχολική χρονιά 2016- 2017
Υπηρεσίες παιδοψυχίατρου :
Ο παιδοψυχίατρος είναι υπεύθυνος για τη διάγνωση της δυσκολίας που παρουσιάζει το παιδί , η οποία μπορεί να σχετίζεται με την ανάπτυξη ,τη μάθηση , τη συμπεριφορά , το συναίσθημα , την επικοινωνία , τη διατροφή , την ψυχή κ.ά. Σε συνεργασία με τους υπόλοιπους θεραπευτές της διεπιστημονικής ομάδας , επιλέγεται το θεραπευτικό σχήμα που θα ακολουθήσει το παιδί , ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία και τα προσωπικά χαρακτηριστικά του τελευταίου .
Ειδική διαπαιδαγώγηση :
Είναι η επιστήμη που ασχολείται με ελλείψεις ή δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί , σχετικά με τη γραφή , την ανάγνωση , την κατανόηση κ.ά. Συγκεκριμένα , ο ειδικός παιδαγωγός διαμορφώνει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης για παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες ( δυσλεξία , δυσαριθμία , δυσαναγνωσία , δυσορθογραφία , δυσγραφία) , διάσπαση προσοχής - υπερκινητικότητα , σχολικής ετοιμότητας και προετοιμασίας , ψυχοκινητική καθυστέρηση , διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές , δυσκολίες συμπεριφοράς , προβλήματα ακοής ή όρασης , νοητική καθυστέρηση κ.ά
Λογοθεραπεία :
Όταν αναφερόμαστε στον όρο Λογοθεραπεία εννοούμε την επιστήμη που παρεμβαίνει σε διαταραχές λόγου και ομιλίας, σε διαταραχές φωνής, μάσησης - κατάποσης και ροής - ρυθμού της ομιλίας, ανεξάρτητα με το ποιά είναι η αιτία της εκάστοτε διαταραχής: νευρολογική, εξελικτική ή λειτουργική.
Η επιστήμη της Λογοθεραπείας έχει ως στόχο την ανάπτυξη της εξωλεκτικής και λεκτικής επικοινωνίας, της ευκρίνειας της ομιλίας καθώς και την ανάπτυξη και παραγωγή ομιλίας σε ειδικές περιπτώσεις, π.χ βαρηκοία.
Πιο συγκεκριμένα η Λογοθεραπεία ασχολείται με τις παρακάτω διαταραχές:
• Λόγου (προφορικού και μη)
• Ομιλίας
• Επικοινωνίας
• Φωνής
•Σίτισης και κατάποσης
Οι λογοθεραπευτές παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες σε άτομα με τις ακόλουθες διαταραχές:
•Αναπτυξιακές διαταραχές ομιλίας
•Αρθρωτικές διαταραχές
•Φωνολογικές διαταραχές
•Δυσαρθρία
•Διαταραχές στη ροή της ομιλίας (τραυλισμός, ταχυλαλία)
•Αναπτυξιακές γλωσσικές διαταραχές
•Ειδική Γλωσσική Διαταραχή
•Γλωσσικές δυσκολίες που οφείλονται σε νοητική υστέρηση
•Βαρηκοΐα - κώφωση
•Διαταραχές χρήσης της γλώσσας- Πραγματολογικές Διαταραχές (Αυτισμός, Σύνδρομο Asperger, Σημασιολογική – Πραγματολογική διαταραχή)
•Μαθησιακές δυσκολίες
•Διαταραχές στη σίτιση και κατάποση (δυσφαγία)
•Διαταραχές φωνής
•Κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες
•Χειρουργικές επεμβάσεις κεφαλής και τραχήλου (λαρυγγεκτομή)
•Νευρογενείς διαταραχές και σύνδρομα
•Εγκεφαλικά επεισόδια – αφασίες
•Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
Για την αποκατάσταση των παραπάνω διαταραχών η επιστήμη της Λογοθεραπείας χρειάζεται τη συνεργασία και άλλων ειδικοτήτων όπως, της Εργοθεραπείας, της Ειδικής Αγωγής και της Ψυχολογίας.
Εργοθεραπεία :
Εργοθεραπεία είναι η τέχνη και η επιστήμη που βοηθά τα παιδιά να διεκπεραιώνουν τις καθημερινές δραστηριότητες που είναι σημαντικές σε αυτά, ανεξάρτητα από την πάθηση, αναπηρία ή μειονεξία που πιθανό να αντιμετωπίζουν. Η Εργοθεραπεία χρησιμοποιεί δραστηριότητες βασισμένες στην ανάγκη του παιδιού για εξερεύνηση, με σκοπό την κατάκτηση ουσιαστικών δεξιοτήτων για την ανάπτυξη του. Απώτερος στόχος είναι το παιδί να εμπλακεί στην διαδικασία της μάθησης, ώστε να ενισχύσει την προσαρμοστικότητά του στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος.
Τομείς παρέμβασης Εργοθεραπείας:
Το παιδί δραστηριοποιείται σε τρεις βασικούς τομείς. Πιο συγκεκριμένα, στους τομείς της αυτοϋπηρέτησης, της παραγωγικότητας (προσχολικό και σχολικό πλαίσιο) και του ελεύθερου χρόνου. Αυτά ακριβώς είναι και τα πλαίσια τα οποία παρεμβαίνει η Εργοθεραπεία, βοηθώντας το παιδί θα μάθει να λειτουργεί ανεξάρτητο, ενισχύοντας έτσι την αυτοπεποίθησή του.
Με την Εργοθεραπεία το παιδί:
1. Αποκτά καλύτερη αντίληψη σώματος, μαθαίνοντας να διακρίνει τα μέλη καθώς και τη δεξιά/αριστερή πλευρά του, για τη συμμετοχή του σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής.
2. Γίνεται επιδέξιο σε δραστηριότητες αδρής κίνησης, αποκτώντας καλύτερη στάση σώματος και έλεγχο, για τη συμμετοχή του σε αθλητικές δραστηριότητες.
3. Βελτιώνεται σε δραστηριότητες που απαιτούν λεπτή κινητικότητα. Εκπαιδεύεται στην εδραίωση δυναμικής τριποδικής σύλληψης για τη χρήση μολυβιού, ψαλιδιού και μικροαντικειμένων με ορθότητα και ακρίβεια.
4. Ενισχύει τον αμφίπλευρο συγχρονισμό του, για την συγχρονισμένη χρήση των δύο πλευρών του σώματος σε πλήθος δραστηριοτήτων.
5. Εκπαιδεύεται σε δραστηριότητες οπτικής αντίληψης και οπτικοκινητικού συγχρονισμού, όπου απαιτείται συντονισμένη δράση ματιού-χεριού, δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την γραφή και τον αθλητισμό.
6. Αποκτά χωροχρονικό προσανατολισμό, μαθαίνοντας τις βασικές έννοιες του χώρου και του χρόνου, για καλύτερο προσανατολισμό και διαχείριση χρόνου.
7. Ενισχύει αντιληπτικές και γνωστικές δεξιότητες, όπως η κατηγοριοποίηση, η οπτική και ακουστική μνήμη, η κριτική ικανότητα και η επίλυση προβλήματος.
8. Ενισχύει την βλεμματική του επαφή και την ικανότητα συγκέντρωσης, σημεία «κλειδιά» για την εκπαιδευτική διαδικασία.
9. Κοινωνικοποιείται, μαθαίνοντας να προσαρμόζει τη συμπεριφορά του ανάλογα με τις συνθήκες και τους ρόλους που αναλαμβάνει.
10. Εντάσσεται στην διαδικασία του παιχνιδιού (κινητικό, συμβολικό, δημιουργικό , εκπαιδευτικό)
Υπηρεσίες Ψυχολόγου:
Ο ψυχολόγος είναι υπεύθυνος και αναλαμβάνει την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών, ώστε να μπορέσουν να διερευνήσουν , να εκφράσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματα και την συμπεριφορά τους, καθώς και να αναπτύξουν την αυτοπεποίθηση και την δημιουργικότητα τους . Επίσης, μέσα από την σχέση που αναπτύσσει και το παιχνίδι μαζί τους, τα βοηθά να μάθουν καινούργιους τρόπους συμπεριφοράς αλλά και καινούργιους πιο λειτουργικούς τρόπους να σχετίζονται με τους άλλους.
Επιπλέον, αναλαμβάνει την συμβουλευτική των γονέων, με στόχο να τους αποφορτίσει από διάφορα άγχη και αγωνίες, καθώς και να απαντήσει σε απορίες που μπορεί να έχουν, σχετικά με την διαπαιδαγώγηση του παιδιού και προσπαθεί να τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τι συμβαίνει στο παιδί. Ακόμα, τους βοηθά να βρουν νέους πιο λειτουργικούς τρόπους να διαχειρίζονται τα διάφορα προβλήματα και τις εντάσεις μέσα στην οικογένεια, με στόχο την καλυτέρευση των σχέσεων ανάμεσα σε εκείνους και το παίδι.
Θεατρικό παιχνίδι :
Το θεατρικό παιχνίδι συντελεί στη γνωστική , κινητική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων με τη μορφή παιχνιδιού. Με διασκεδαστικό τρόπο , το παιδί μαθαίνει να ασκεί τη φαντασία και την κρίση του , να συναισθάνεται , να εκφράζεται , να εκτονώνεται και γενικά , να εξελίσσει τις γνώσεις του .
Αφήγηση λαϊκού παραμυθιού :
Μέσω της αφήγησης διδακτικών παραμυθιών και της δραματοποιησής τους , το παιδί εκπαιδεύεται σε τομείς όπου παρουσιάζει αδυναμίες (π.χ. ένα ντροπαλό παιδί που θέλει να αποκτήσει παρέες και κοινωνικό χαρακτήρα) . Πραγματοποιούνται και δραστηριότητες δημιουργικής έκφρασης ( κατασκευή μάσκας , κολλάζ , ζωγραφική κ.ά) , που υποβοηθούν στην επίτευξη του εκάστοτε στόχου .
Ψυχόδραματικό παιχνίδι, έκφραση και κίνηση για παιδιά
Αν Παρακολουθήσουμε τον τρόπο που τα παιδιά παίζουν (ομαδικά αλλά και ατομικά), θα παρατηρήσουμε ότι πολλές φορές, τους αρέσει πολυ ενα είδος παιχνιδιού το οποίο μπορεί να μοιάζει με θεατρική παράσταση. Παραδείγματος χάριν , παίζουν "πόλεμο", "το κομμωτήριο" ή "την οικογένεια". Ενσαρκώνοντας τους ρόλους μεταξύ τους (η μεταξύ αυτών και των κούκλων τους) ,αυτοσχεδιάζουν και φτιάχνουν μια ιστορία.
Ο J. L Moreno, εμπνευστής της θεωρίας και της μεθόδου του Ψυχοδράματος, διαπίστωσε ότι όσο τα παιδιά παίζουν τέτοιου είδους παιχνίδια, που εμπεριέχουν ιδιαίτερο αυθορμητισμό, συχνά εκφράζουν μέσα από αυτά, εσωτερικές συγκρούσεις, επιθυμίες, άγχη, φόβους, και φαντασιώσεις που έτσι παύουν να είναι εγκλωβισμένα μέσα τους και βρίσκουν διέξοδο μέσω της δημιουργικής εκτόνωσης και μετουσίωσης .
Το παιχνίδι λοιπόν, είναι μια διαδικασία η οποία χρησιμοποιείται από τα παιδιά, όχι μόνο για αυτό-έκφραση και ευχαρίστηση , αλλά και ως μια προσπάθεια να επικοινωνήσουν, να κατανοήσουν και να διαχειριστούν διάφορα προβλήματα, καταστάσεις και συναισθήματα που τα απασχολούν .
Πάνω λοιπόν σε αυτή την διαδικασία παιχνιδιού των παιδιών, βασίζεται και το ψυχοδραματικό παιχνίδι, με κύρια εργαλεία του:
• Την σύνθεση ή την διήγηση διαφόρων ιστοριών από τα παιδιά και κατόπιν ενσάρκωση των ρόλων που εμπεριέχονται σε αυτές
• Την εφαρμογή διαφόρων ασκήσεων με σκοπό το ζέσταμα, την ενδυνάμωση και την καλύτερη αντίληψη του σώματος τους
• Την ζωγραφική και την χειροτεχνία
• Την αφήγηση και την εκδραμάτιση παραμυθιών
Σκοπός λοιπόν της ομάδας αυτής , είναι να βρουν τα παιδιά ένα ασφαλές περιβάλλον ώστε να μπορέσουν να εκφραστούν σωματικά, συναισθηματικά και δημιουργικά, αλλά και να αναπτύξουν και να διερευνήσουν πτυχές τις προσωπικότητας τους, όπως:
• Την έκφραση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους
• Την καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων τους
• Την σύναψη υγιών σχέσεων με τους άλλους γύρω τους
• Την επίλυση προβλημάτων όπως: επιθετικότητα, εκρήξεις θυμού, μειωμένη αυτοπεποίθηση, έντονο αίσθημα ντροπής
• Την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της κοινωνικότητας τους
• Την καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της φαντασίας τους
• Την ενδυνάμωση και την καλύτερη αίσθηση του σώματος τους
Παιγνιοθεραπεία
Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες στο τηλέφωνο 6976 081 077
Υπεύθυνη θεραπευτηρίου
Τζήκα Βασιλική
Ειδική παιδαγωγός – Φιλόλογος – Εκπαιδευτικός αυτόνομης διαβίωσης
Γίνονται δεκτά όλα τα ταμεία