γενικος ιατρος κως -- λοϊζος σταματης -- γενικος γιατρος δωδεκανησα
“Η Γενική – Οικογενειακή Ιατρική ορίζεται ως η συνιστώσα εκείνη του συστήματος υγείας η οποία παρέχει αρχική, συνεχή, ολοκληρωμένη και συντονισμένη ιατρική φροντίδα για όλα τα άτομα, οικογένειες και κοινότητες και η οποία ενσωματώνει την τρέχουσα βιοϊατρική, ψυχολογική και κοινωνική αντίληψη περί υγείας”
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ:
Λεπτομερής καταγραφή ατομικού και οικογενειακού ιστορικού.
Προληπτική Ιατρική και Ενημέρωση:
- Μείωση παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με ασθένειες μέσω συμβουλευτικής και φαρμακευτικής αγωγής (π.χ. διακοπή καπνίσματος, παχυσαρκία κτλ.).
- Πρόληψη και εμβολιασμός έναντι λοιμωδών νοσημάτων βάση ηλικίας και παραγόντων κινδύνου (ιός της γρίπης, πνευμονιόκοκκος, έρπητας ζωστήρας, ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) κτλ.).
- Διάγνωση νόσου σε αρχικό στάδιο και έγκαιρη θεραπεία (screening για αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο, καρκίνο μαστού, καρκίνο προστάτη κτλ.).
Παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων (αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, κατάθλιψη, κτλ.).
Διάγνωση – Αντιμετώπιση οξέων περιστατικών.
Συνταγογράφηση.
Κατ’ οίκον επισκέψεις.
Διαγνωστικές-Ιατρικές πράξεις:
Stick ούρων
Strep-test
Οξυμετρία
Ηλεκτροκαρδιογράφημα
Holter 24ωρης καταγραφής αρτηριακής πίεσης
Τοποθέτηση/αλλαγή ουροκαθετήρα (Foley)
Τοποθέτηση/αλλαγή ρινογαστρικού καθετήρα (Levin)
Περιποίηση τραυμάτων/κατακλίσεων
ΑΠΟΦΑΣΗ
«Ιατρικές πράξεις που εκτελούν ιατροί με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής»
Με αφορμή την από 25.8.94 αίτηση του ιατρού Γενικής Ιατρικής κ. Κων/νου Πιταροκοίλη, η Δ/νση Επαγγελμάτων Υγείας του Υπουργείου Υγείας-Πρόνοιας με το υπ' αριθμ. Υ7/7268/30.8.94 έγγραφό της ζητά την γνώμη του ΚΕ.Σ.Υ. σχετικώς με το ποιες ιατρικές πράξεις δικαιούνται να εκτελούν οι ιατροί με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής. Η Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας στην 119η Συνεδρίασή της (21.12.95), με βάση τ' ανωτέρω, το υπ' αριθμ. 33/14.10.94 γνωμοδοτικό επί του ανωτέρω ερωτήματος έγγραφο της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής και την εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής, αποφάσισε τ' ακόλουθα:
Με βάση το Π.Δ. υπ' αριθμ. 80/2.2.85 (ΦΕΚ 29/4.3.85) η εκπαίδευση των Γενικών Ιατρών περιλαμβάνει τα κατωτέρω στάδια:
Γενική ιατρική
Aπαιτείται άσκηση 4 ετών. Aπό αυτά:
* 6 μήνες Παθολογία
* 3 μήνες Kαρδιολογία
* 2 μήνες Δερματολογία
* 4 μήνες Παιδιατρική
* 4 μήνες Xειρουργική
* 3 μήνες Oρθοπεδική - Tραυματολογία
* 3 μήνες Mαιευτική - Γυναικολογία
* 2 μήνες Oφθαλμολογία
* 2 μήνες Ωτορινολαρυγγολογία
* 3 μήνες Kοινωνική - Kλινική Ψυχιατρική
* 2 μήνες Mικροβιολογία
* 1 μήνας Aκτινολογία
* 2 μήνες Mονάδα Eντατικής Θεραπείας
* 1 μήνας Σεμινάριο Eπιδημιολογίας, Στατιστικής και Mεθοδολογίας της Έρευνας,
* 10 μήνες Kέντρο Yγείας (στο τέλος της εκπαίδευσης)
Συνεπώς, οποιαδήποτε ιατρική πράξη αναφέρεται στην παραπάνω εκπαίδευση μπορεί να εκτελεστεί από ιατρό της Γενικής Ιατρικής, γεγονός που συμβαίνει άλλωστε και σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες που παρέχουν αντίστοιχη εκπαίδευση (Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Αγγλία κλπ.).
Οι Γενικοί/Οικογενειακοί ιατροί μπορούν να εκτελούν Γενικές ιατρικές πράξεις, δεν μπορούν όμως να υπογράφουν γνωματεύσεις ειδικών εξετάσεων όπως επίσης και να αμοίβονται ειδικά για αυτές.
Έτσι π.χ. ο Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός έχει το δικαίωμα να διατηρεί καρδιογράφο, αναλυτή και άλλα μηχανήματα βιοϊατρικής τεχνολογίας στο ιατρείο του και να τα χρησιμοποιεί για να προβαίνει σε εξετάσεις υποστηρικτικές της διάγνωσής του. Δεν μπορεί όμως να γνωματεύει ενυπόγραφα τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών (π.χ. ΗΚΓ, γενική αίματος κλπ.) και να αμοίβεται ειδικά για αυτές.