Η λέξη ρεφλεξολογία αναφέρεται σήμερα σε μια μέθοδο θεραπείας, κατά την οποία αντανακλαστικά σημεία πάνω στα πέλματα πιέζονται μ’ έναν συγκεκριμένο τρόπο ώστε να προκαλέσουν κάποια επιθυμητά αποτελέσματα σε περιοχές του σώματος πολύ μακριά από τα πόδια. Ο όρος ρεφλεξολογία, αυτός καθαυτός, είναι σύνθετος.
Ετυμολογικά προέρχεται από την αγγλική λέξη reflex, που θα πει αντανακλαστικό και την ελληνική κατάληξη –ολογία. Συνεπώς, αν θέλουμε να αποδώσουμε τελείως ελληνικά τον όρο, θα τον λέγαμε «Αντανακλασιοθεραπεία» ή «Αντανακλαστική θεραπεία». Όμως έχει επικρατήσει στην Ελληνική γλώσσα ο όρος ρεφλεξολογία.
Παρόμοια αντανακλαστικά σημεία υπάρχουν στα χέρια και στα αυτιά αλλά είναι προτιμότερο να δουλεύει κανείς με τα πέλματα επειδή εκεί η αντίδραση των αντανακλαστικών σημείων είναι καλύτερη. Η ρεφλεξολογία προέρχεται από μια μέθοδο που ήταν αρχικά γνωστή σαν «θεραπεία ζωνών», ένας όρος που μερικές φορές χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.
Παθήσεις που βοηθάει
1) Το κεφάλι (ημικρανίες)
2) Μυοσκελετικό σύστημα (Σ.Σ)
3) Ενδοκρινικό σύστημα (Γυναικολογικό πρόβλημα)
4) Αναπνευστικό σύστημα (άσθμα)
5) Καρδιά και κυκλοφοριακό σύστημα ( υψηλή πίεση)
6) Λεμφικό σύστημα
7) Πεπτικό σύστημα (εντερικά προβλήματα)
8) Ουροποιητικό σύστημα (Νεφρικές διαταραχές)
9) Δέρμα (ακμή)
Πως λειτουργεί η ρεφλεξολογία
Σε πολλούς ανθρώπους, η ιδέα πως το μασάζ στα πέλματα μπορεί να βελτιώσει την υγεία τους ίσως να φαίνεται παρατραβηγμένη για να την πάρουν στα σοβαρά. Κι όμως, με την βοήθεια της ρεφλεξολογίας, είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, στα πέλματα, στα χέρια και στα αυτιά υπάρχουν περιοχές που συσχετίζονται με όλα τα μέρη του σώματος, έτσι που ασθένειες ολόκληρου του σώματος να μπορούν να θεραπευθούν μέσω των πελμάτων. Κάθε σημείο του πέλματος αντιστοιχεί σε ένα μέρος του σώματος και το ίδιο ισχύει και για το πάνω μέρος όσο και για τα πλάγια των ποδιών. Τα χέρια, κατά των ίδιο τρόπο, περιέχουν αντανακλαστικές περιοχές τόσο στις παλάμες όσο και στο πάνω μέρος τους.