Το παραδοσιακό τυροκομείο του Βουρνάζου Δημοσθένη βρίσκεται στο Μεσότοπο Λέσβου. Είναι το μοναδικό τυροκομείο στην περιοχή που έχει παράδοση τεσσάρων (4) γενεών με άδεια λειτουργίας παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων από το 1952. Παράγει προϊόντα όπως το λαδοτύρι, γραβιέρα, ανθότυρο, μυτζήθρα ξηρή, βούτυρο νωπό, βούτυρο αγνό, παραδοσιακό γιαούρτι, γιαούρτι σε παραδοσιακό πήλινο και λαδοτύρι σε ελαιόλαδο το οποίο το 2004 επιλέχτηκε, συσκευαστικέ και προσφέρθηκε μαζί με άλλα παραδοσιακά προϊόντα στους αθλητές της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα.
Τα προϊόντα «Βουρνάζος» έχουν ως προτεραιότητα την ποιότητα. Παρασκευάζονται αποκλειστικά από πρόβειο γάλα της περιοχής. Θα τα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα της Λέσβου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Παρέχει τις πιστοποιήσεις AGROSERT και HACCP. Θα μας βρείτε στα τηλέφωνα 22530-96265, 6942539478.
- Το λαδοτύρι Μυτιλήνης κατέχει επάξια τη θέση του ανάμεσα στα ποιοτικά τυριά της πατρίδας μας.
Η ονομασία «Λαδοτύρι» προέρχεται από το παρελθόν, τότε που λόγω έλλειψης ψυγείων η συντήρηση του τυριού γινόταν μέσα στο επίσης φημισμένο λεσβιακό λάδι. Αυτή η ονομασία προστατεύεται με νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για αυτό σήμερα, το ονομαστό λαδοτύρι παράγεται μόνο στη Λέσβο και είναι χαρακτηρισμένο ως Λαδοτύρι Μυτιλήνης (προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) Π.Ο.Π.
Η παραδοσιακή διαδικασία παρασκευής του προϊόντος και οι επιστημονικοί έλεγχοι που επιβάλλονται από το αυστηρό νομικό πλαίσιο, εξασφαλίζουν τη γνησιότητα, την ποιότητα, τον πλούτο των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων, αλλά και την υγεία του καταναλωτή.
Αποκλειστικό συστατικό για την Παρασκευή αυτού του τυριού είναι το πρόβειο γάλα, για την πήξη του οποίου χρησιμοποιείται φυσική πυτιά.
Το γάλα που προέρχεται αποκλειστικά και υποχρεωτικά από ποίμνια της περιοχής. Υπόκειται στη διαδικασία ελέγχου που ορίζει ο νόμος περί υγιεινής και μεταφοράς και στη συνέχεια παστεριώνεται.
Το Λαδοτύρι Μυτιλήνης Π.Ο.Π. δεν περιέχει καμία άλλη ουσία (συντηρητικά, βελτιωτικά, χρωστική, αντιβιοτικά)
Μετά την πήξη του πιέζεται, με το χέρι, σε κυλινδρικά καλούπια για να πάρει το χαρακτηριστικό του σχήμα και κατόπιν ξηραίνεται φυσικά σε κατάλληλους χώρους του τυροκομείου, αλατίζεται και αφήνεται να ωριμάσει για δύο μήνες περίπου, πριν βγει στην κατανάλωση.
Πέρα από την εξασφάλιση της υγείας του καταναλωτή, η οποία θεωρείται δεδομένη, η απλότητα παρασκευής αλλά και τα πατροπαράδοτα “μυστικά” κατά την περίοδο της ωρίμανσης, αναδεικνύουν υο Λαδοτύρι Μυτιλήνης ως παραδοσιακή, φυσική, υγιεινή, θρεπτική και νόστιμη τροφή.
Αγαπητέ καταναλωτή,
Το λαδοτύρι βρίσκεται εδώ και αιώνες μέσα στο διαιτολόγιο των κατοίκων της Λέσβου και προτιμάται για πολλούς λόγους.
Η εκτίμηση στο ντόπιο γάλα προβάτων ελευθέρας βοσκής, η γνώση πως μόνον κατά την περίοδο γαλακτοφορίας παρασκευάζεται το τυρί, που δεν επανεπεξεργάζεται, δεν αναθερμαίνεται, δεν έχει ξένα ανθυγιεινά συστατικά και ουσίες και το γεγονός ότι το Λαδοτύρι έχει πλήρη γεύση και ελαφρύ άρωμα, τρώγεται με χίλιους δύο τρόπους και μπορεί να διατηρείται και να ταξιδεύει χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα, είναι λίγοι από τους λόγους που έχουν αναδείξει το Λαδοτύρι Μυτιλήνης Π.Ο.Π. ως “το δικό μας τυρί”.
Το Λαδοτύρι Μυτιλήνης Π.Ο.Π. θα το βρείτε στα ψυγεία τυριού των καταστημάτων τροφίμων σε κυλινδρικά “κεφαλάκια” προστατευόμενα με στρώμα παραφίνης. Δοκιμάστε το στο κολατσιό, τριφτό, σαγανάκι ή στη σχάρα… και αγαπήστε το.
- Αγαπητέ καταναλωτή,
Το προϊόν που επέλεξες αποτελεί τη γνήσια φέτα ης οποίας η ονομασία προστατεύεται για αυτό το τυρί ονομάζεται ΦΕΤΑ ΠΟΠ.
Η ΦΕΤΑ ΠΟΠ παρασκευάζεται κάτω από τον αυστηρό έλεγχο των κρατικών υπηρεσιών, αποτελεί εγγύηση και εμπνέει σιγουριά για την προστασία και την ασφάλεια της υγείας σου. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με παρόμοια προϊόντα κατά κύριο λόγο εισαγόμενα τα οποία δεν έχουν τις προδιαγραφές που απαιτούνται.
Κατά την Παρασκευή της φέτας ΠΟΠ απαγορεύεται αυστηρά από τη νομοθεσία η χρήση συντηρητικών ουσιών, αντιβιοτικών, καθώς και άλλων πρόσθετων βελτιωτικών ουσιών που υποβαθμίζουν την ποιότητα της ενώ συγχρόνως απειλούν την υγεία σου.
Από τα αιγοπρόβατα που προέρχονται από φυλές παραδοσιακά εκτρεφόμενες στη χλωρίδα της περιοχής μας παίρνουμε το γνήσιο αιγοπρόβειο γάλα που χρησιμοποιείται για την Παρασκευή της ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ. Οι αποκλειστικά φυσικές ύλες αναμειγνύονται με επίσης φυσικές βοηθητικές ύλες όπως ζωική πυτιά και καλλιέργεια γιαούρτης. Χρησιμοποιείται 100% πρόβειο γάλα ενώ η προσθήκη γίδιου, όπου υπάρχει, δεν υπερβαίνει το 30% της συνολικής ποσότητας.
Στο χημικό μας εργαστήριο ελέγχεται η ποσότητα του γάλακτος που προορίζεται για τυροκόμηση και τυροκομείται μόνο η ποσότητα που κρίνεται ποιοτικά κατάλληλη.
Εγγύηση επίσης αποτελεί και ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής. Το γάλα πήζεται με πυτιά και μετά τη διαίρεση του πήγματος ακολουθεί φυσική στράγγιση, και ξερό αλάτισμα. Κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες η ωρίμανση καθώς και η συντήρηση στους 2οC. Η διάρκεια της ωρίμανσης του τυριού είναι 60 ημέρες και μετά την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος είναι έτοιμο να διατεθεί στην κατανάλωση. Μετά τη συλλογή του, το γάλα συντηρείται σε ειδικές ψυχοσυντήρητες παγολεκάνες για να γίνει στην συνέχεια η μεταφορά του στο εργοστάσιο μας με κατάλληλα δοχεία.
Η παστερίωση του γάλακτος, πριν την τυροκόμηση γίνεται σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία. Με τη διαδικασία αυτή καταστρέφονται όλοι οι πιθανοί παθογόνοι μικροοργανισμοί ενώ συγχρόνως διατηρούνται τα ωφέλιμα συστατικά, όπως οι βιταμίνες και το ασβέστιο.
Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να σε διαβεβαιώσουμε ότι η Φέτα ΠΟΠ αποτελεί ένα σίγουρο προϊόν για σωστή υγιεινή διατροφή.