Το Αλφαβητάρι ιδρύθηκε το 2000 με αρχικό αντικείμενο τη λογοθεραπεία. Με τη λειτουργία του, έγινε αντιληπτή η ανάγκη για προσφορά επιπλέον συναφών υπηρεσιών, όπως ειδική μάθηση και εργοθεραπεία.
Η προσφορά των νέων αυτών υπηρεσιών, άρχισε το 2004. Έπειτα, το κέντρο μας στελεχώθηκε από κλινική ψυχολόγο (2005) και το 2006 από κοινωνική λειτουργό. Από το 2007, η διεπιστημονική ομάδα ολοκληρώθηκε με τη συνεργασία παιδοψυχιάτρου. Σήμερα, το Αλφαβητάρι στελεχώνεται από εξειδικευμένους επιστήμονες, οι οποίοι λειτουργούν στα πλαίσια διεπιστημονικής ομάδας με στόχο τη δημιουργία αυστηρώς εξειδικευμένου και εξατομικευμένου προγράμματος που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών και των ενηλίκων.
Το Αλφαβητάρι παρέχει διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση στις εξής περιπτώσεις:
προβλήματα λόγου και ομιλίας-τραυλισμός-μαθησιακές δυσκολίες-δυσλεξία-κινητικές δυσκολίες και αδεξιότητα-διάσπαση προσοχής-υπερκινητικότητα-διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές-αυτισμός-νοητική υστέρηση-διαταραχές συμπεριφοράς-ψυχολογικές και παιδοψυχιατρικές διαταραχές. Για την καλύτερη αντιμετώπιση των διαταραχών αυτών, τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας, εκτός της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, συνεχίζουν την παρακολούθηση σεμιναρίων-προγραμμάτων σε συνάφεια με το αντικείμενο εξειδίκευσής τους.
Η υπεύθυνη του Κέντρου Παπακώστα Νίκη, από το Μάιο του 2000 έως και σήμερα, παρακολούθησε 30 σεμινάρια και 5 προγράμματα που ενισχύουν το πρόγραμμα αποκατάστασης ΜΑΚΑΤΟΝ, TEACCH, VOICECRAFT, Pecs και το πρόγραμμα επιμόρφωσης στελεχών υγείας στις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές-αυτισμός. Κύριος φορέας αυτών των σεμιναρίων-προγραμμάτων αποτελεί ο Π.Σ.Λ, η Ε.ΨΥ.Υ.ΠΕ, η CPLOL και η Pyramis.
Από το 2001 έως και το 2007 υπήρξε ερευνητική δράση ούσα μέλος αλλά και συντονίστρια επιτροπής έρευνας του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών.
Ομιλήτρια στο διεθνές Συνέδριο των λογοθεραπευτών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Η διαδικασία που ακολουθείται στο κέντρο μας προκειμένου να γίνει αξιολόγηση σε ένα παιδί γίνεται με τους ακόλουθους τρόπους:
1) Τηλεφωνικά, όπου η υπεύθυνη γραμματειακής υποστήριξης-κοινωνική λειτουργός μέσω των κατάλληλων ερωτήσεων (intake), δηλαδή μέσα από ένα μίνι ιστορικό σχετικά με τις δυσκολίες που παρουσιάζει ο ενδιαφερόμενος, διαπιστώνει με ποια ειδικότητα (λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, ειδικό παιδαγωγό, ψυχολόγο, παιδοψυχίατρο) πρέπει να οριστεί το ραντεβού.
Ειδικότερα, την ημέρα της αξιολόγησης, οι γονείς (συνήθως και οι δύο) προσέρχονται στο κέντρο την προκαθορισμένη μέρα και ώρα που τους έχει δοθεί μαζί με το παιδί. Αρχικά, το παιδί το βλέπει ο ειδικός, ενώ στο μεσοδιάστημα αυτό ο κοινωνικός λειτουργός λαμβάνει κοινωνικό ιστορικό από τους γονείς, ώστε να διερευνηθούν το αίτημα, το προβαλλόμενο πρόβλημα και να ληφθεί υπόψη στη διαφοροδιάγνωση (ανακοίνωση στους γονείς σχετικά με τις δυσκολίες-διάγνωση)η ψυχοκινητική του ανάπτυξη και το ιατρικό ιστορικό εφόσον υπάρχει.
Κατόπιν τούτου και αφού τελειώσει η αξιολόγηση, ενημερώνονται οι γονείς σχετικά με τις υφιστάμενες δυσκολίες του παιδιού, αν χρειάζεται βάσει των δυσκολιών του παραπομπή σε άλλη ειδικότητα για περαιτέρω διερεύνηση, το αν χρήζει αποκαταστασιακού προγράμματος ή όχι και εν τέλει ορίζεται η συχνότητα με την οποία θα παρακολουθεί συνεδρίες στο κέντρο μας.
Τελικοί αποδέκτες των ενεργειών μας είναι τα παιδιά και η οικογένεια. Οι ανάγκες τους αποτελούν κίνητρο και γνώμονα για τις πράξεις μας.

ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ - ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΑΘΗΝΑ ΑΤΤΙΚΗ - ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΕΙΔΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ - ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ - ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Επικοινωνία
Διεύθυνση:
ΑΞΑΡΙΟΥ 5 ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΜΥΡΩΝΟΣ 5, 12135 -
Περιστέρι
Τηλέφωνο: 2105760463Fax:
2105760956E-mail: papakostalogo@yahoo.grΙστοσελίδα: http://www.alfavitari-papakosta.grΥπεύθυνος: ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΝΙΚΗ