Τετάρτη 30 Απριλίου 2025 | 10:01 πμ

Ηλεκτρονικός Επαγγελματικός Οδηγός Ελλάδας

Κατάλογος Επιχειρήσεων

ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ
σε: Πέλλας
Περιοχή

Κατηγορίες

 

 

  • ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΩΜΑΙΔΗ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑ ΠΕΛΛΑ

    Στο χωριό Πιπεριά στο δρόμο για τα Λουτρά η οικογένεια Θωμαΐδη επιδιώκοντας τον άμεσο και προσωπικό έλεγχο της παραγωγής και την επίτευξη υψηλών ποιοτικών στόχων έφτασε στην κατασκευή ενός παραδοσιακού αποστακτήριου τσίπουρου. Εκεί στην επαρχία Αλμωπίας όπου ο ήλιος χαρίζει γενναιόδωρα τις ευεργετικές του ακτίνες στους αμπελώνες του ιδιοκτήτη και το λαμπερό του φως να διαχέεται στους εκλεκτούς χυμούς των σταφυλιών, παράγεται τσίπουρο με τον παραδοσιακό τρόπο από την ποικιλία όψιμο Εδέσσης ή αμάσι που καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στο χωριό Πιπεριά σε κληματαριά ή αλλιώς κρεβατίνα. Η διαδικασία της απόσταξης συντελείται αργά σε χάλκινους άμβυκες, σ' ένα χώρο που σέβεται την παράδοση και την ποιότητα. Εκεί που μπορεί κανείς να προμηθευτεί τσίπουρο. Το τσίπουρο είναι το προδόρπιο ποτό της παρέας που δεν συνοδεύει γεύματα και δείπνα αλλά τα διάφορα ορεκτικά. Το ποτό της ευωχίας εκτός από την πόση χρησίμευε στα παλιά τα χρόνια και ως θεραπευτικό και καλλωπιστικό υλικό, όπως π.χ. στον πονόδοντο, στις μαλάξεις και στις βεντούζες, στα μαλλιά των γυναικών, στον πονόκοιλο, πονοκέφαλο, στο κρυολόγημα κ.τ.λ. Συναντάμε συνήθως το απλοβρασμένο τσίπουρο, το διπλοβρασμένο ή διπλής απόσταξης και το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο και αυτό που οι Ιταλοί ονομάζουν Grappa(γράπα). Στο αποστακτήριο Θωμαΐδη μπορεί κανείς να παρακολουθήσει από κοντά τα στάδια της φυσικοχημικής διεργασίας της απόσταξης που είναι: Βρασμός του μούστου σε χαμηλή φωτιά, εξάτμιση, συμπύκνωση των σχηματισθέντων ατμών σε υγρό του οποίου η σύσταση διαφέρει από το αρχικό. Ακόμα μπορεί ο κάθε παραγωγός σταφυλιού να κάνει το τσίπουρο της αρεσκείας του. Όσοι βγάζουν το δικό τους τσίπουρο μπορούν να καλέσουν και την παρέα τους, να πιουν, να χαλαρώσουν, να αστειευτούν, να ψήσουν τα δικά τους κρεατικά, να χρησιμοποιήσουν την κουζίνα του αποστακτήριου, να τραγουδήσουν και να χορέψουν αναβιώνοντας τα συμπόσια των Αρχαίων Ελλήνων. Το καζάνισμα, το τσιπουρόβρασμα, δηλαδή όλη η διαδικασία της απόσταξης που ξεκινά τον Οκτώβρη (Τσουκαλομήνα) και διαρκεί ως το τέλος της χρονιάς, στις μέρες μας φαίνεται ν'αποκτά όλο και περισσότερο νέους φίλους και μπορεί να συνδυαστεί με διαμονή σ'ένα από τα πολλά ξενοδοχεία της περιοχής των Λουτρών. Καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί τους χώρους του αποστακτήριου και να δοκιμάσει τσίπουρο & τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο (Γράπα).

    Κατηγορία: ΤΣΙΠΟΥΡΟ

    Φωτογραφίες [12]
    ΠΙΠΕΡΙΑ ΑΡΙΔΑΙΑΣ - Πέλλας
    2384021818
    6948488375